Vreemdelingenpiket

Eerder is er geschreven over vreemdelingenbewaring. Echter, voordat een vreemdeling in een detentiecentrum terecht komt, is er nog een heel proces gaande. Een vreemdeling wordt vaak eerst door een politieagent op straat aangehouden. Een politieagent mag dit doen als hij een vermoeden heeft dat deze persoon illegaal in Nederland verblijft. Wanneer de vreemdeling zich niet kan legitimeren of inderdaad illegaal in Nederland blijkt te verblijven dan wordt hij naar het politiebureau meegenomen. Daar wordt de identiteit vastgesteld door de Afdeling Vreemdelingen Identificatie en Mensenhandel (AVIM) van de politie, ook wel bekend als de Vreemdelingenpolitie. Na het vaststellen van de identiteit zal de Vreemdelingenpolitie een melding doen aan de advocaat die piketdienst heeft. In dit artikel wordt kort het vreemdelingenpiket en de rol van de piketadvocaat uitgelegd.

 

De piketadvocaat voorwaarden

Niet elke advocaat kan zomaar deelnemen aan een piketdienst. Er zijn voorwaarden waar de advocaat aan moet voldoen om piketadvocaat te zijn. Als dat gelukt is, moet de advocaat ingeschreven zijn als piketadvocaat. Een advocaat mag voor maximaal drie piketsoorten ingeschreven zijn. In Nederland heb je vier soorten piketdiensten: strafpiket, jeugdstrafpiket, psychiatrisch patiëntenpiket en het vreemdelingenpiket.

Dit artikel focust zich op laatstgenoemde piketdienst, namelijk het vreemdelingenpiket.

Als piketadvocaat moet je altijd van tevoren aangeven welke weken zij beschikbaar zijn voor een piketdienst. De Raad voor Rechtsbijstand stelt dan een rooster op voor de advocaten die aan de piketdienst deelnemen. Per regio is er altijd één advocaat die piketdienst heeft.

Werken als piketadvocaat

De piketadvocaat moet tussen 07:00 uur tot 20:00 uur beschikbaar zijn voor een piketmelding. Bij een melding wordt hij of zij door de Vreemdelingenpolitie gebeld en/of gemaild. Deze meldingen worden ook in de weekenden en tijdens feestdagen doorgezet; ook dan moet je als piketadvocaat dus bereikbaar zijn.

Na een piketmelding zal de piketadvocaat naar het politiebureau reizen om de vreemdeling te spreken. Vaak probeert de piketadvocaat al het gehoor bij te wonen, maar als dat niet lukt of als de vreemdeling daar geen behoefte aan heeft dan zal de Vreemdelingenpolitie zonder piketadvocaat het gehoor afnemen. Na afloop van het gehoor zal de piketadvocaat de vreemdeling adviseren over de juridische mogelijkheden. Tegen een bewaringsmaatregel kan bij de rechtbank beroep ingesteld worden. Dit wordt vrijwel altijd gedaan om de vreemdeling uit bewaring proberen te krijgen.

Daarnaast probeert de piketadvocaat eventuele familieleden of vrienden van de vreemdeling te bellen zodat zij van de situatie afweten. Binnen enkele weken na het instellen van het beroep bij de rechtbank, zal een zitting plaatsvinden. Na de uitspraak van een rechter kan de vreemdeling op vrije voeten komen of wordt hij opnieuw in bewaring gesteld. Het doel van de piketadvocaat is altijd om de vreemdeling op vrije voeten te krijgen.

 

Heb jij naar aanleiding van dit artikel nog vragen, dan kun je via deze link contact opnemen, of stuur een e-mail naar info@advocaatclaudia.nl